Overfladisk millionaftale om cigaretoprydning ender som symptombehandling

Tal fra Frederiksberg Kommune viser, at næsten ni ud af ti stykker henkastet affald er et cigaretskod. FOTO: Kasper Beck

Cigaretaftale, der sender millioner til danske kommuner, ender som symptombehandling, når oprydning bliver den vigtigste opgave.

Af Kasper Beck

En økonomisk håndsrækning til danske kommuner på 32 millioner kroner gør, at tobaksindustrien tager et ansvar for de cirka ni millioner cigaretskod, der ifølge foreningen Hold Danmark Rent hver dag ender på gaden eller i den danske natur.

Men aftalen bliver overfladisk, når pengene bruges på oprydning i stedet for det reelle problem, nemlig danskernes vane med i første omgang at smide det orange filter for enden af cigaretten på gaden.

”Jeg vil tro, at hvis vi brugte 32 millioner kroner på en kæmpe oplysningskampagne, så ville vi kunne rykke mere på miljøudfordringen og mængden af henkastet affald, end hvis vi symptombehandler og begynder at samle de skodder op, der er smidt.”

Sådan siger Anders Laursen, der er Projektleder for Ren By Aarhus. Projektet er et kommunalt initiativ med fokus på at udvikle og afprøve nye løsninger for en renere by.

For Anders Laursen er det helt centralt, at man bør arbejde på en adfærdsændring. Det handler helt enkelt om, at cigaretskod er nemmere at rydde op, når de ligger samlet i en skraldespand eller et askebæger, end når de ligger spredt på gaden.

Ansvar for oprydning giver ringe prioritering

Aftalen skal dog ikke kun give penge til oprydning, men den sikrer samtidig fem millioner kroner til gebyropkrævning, omkostningsopgørelser og kampagner, der skal forebygge henkastede cigaretskod.

Da der bruges omkring seks gange så mange penge på oprydning, som der bruges på forebyggelse, er pengene altså ikke fordelt på en måde, der sikrer et renere miljø.

”Ingen kommune kan løse det her problem ved at samle op. Der skal forebygges i stedet for. Det handler ikke om penge, det handler om adfærd. Hvis vi fik folk til at smide deres cigaretskod i skraldespandene, var pengene rigeligt, men det hedder jo et oprydningsansvar. Deri ligger det også, at der skal ryddes op,” siger Anders Laursen.

Oprydningsansvaret gælder for producenter af engangsplast, der er henkastet i naturen eller indsamlet i skraldespande i det offentlige rum.

Da cigaretfiltre indeholder plastikmaterialer, skal tobaksindustrien altså leve op til dette ansvar og punge ud.

Skoddene vil over tid nedbrydes til mikroplast og forsvinder derfor aldrig fra den danske natur. Derudover kan skoddene afgive tungmetaller som bly samt tjærestoffer og nikotin. Derfor har det stor betydning at få færre cigaretskod i den danske natur.

Kommunernes Landsforening vil ikke tale økonomi

Chefkonsulent ved Center for Klima og Erhverv i Kommunernes Landsforening Anders Christiansen glæder sig nu alligevel over, at cigaretproducenterne skal påtage sig et ansvar for, at deres produkter lander i det danske miljø.

”Opgaven er i forvejen kommunernes og finansieret af skattepenge, og der kommer lidt flere penge nu. Det er producenterne, der sætter cigaretterne i salg, der skal tage et større ansvar for deres eget produkt,” siger Anders Christiansen.

Chefkonsulenten ønsker dog ikke at kommentere yderligere på økonomien i aftalen og dens reelle betydning for antallet af cigaretskod på gaderne og i naturen.

Kritikken af aftalen er forsøgt fremlagt for miljøminister Lea Wermelin, der ikke ønsker at udtale sig.

Skriv et svar