En mor spørger: Hvorfor er der ikke flere legepladser i Aarhus?

Der er langt mellem legepladserne i Aarhus, mener Nadja Herholdt. Vi har spurgt Aarhus Kommune, hvorfor der ikke er flere legepladser i Aarhus. Men da vi selv begyndte at kigge efter legepladser tegnede der sig et andet billede.

Af Astrid Mølbak og Magnus Garde-Strandberg

På Mejlgade i Aarhus møder vi Nadja Herholdt. Hun er flyttet fra København til Skanderborg sydvest for Aarhus med sin familie. Hun spørger, om vi kan finde svaret på, 

hvorfor der er så få legepladser i Aarhus.

I København skulle Nadja ikke gå langt efter en legeplads, når familien skulle have en pause fra hverdagen. Selvom Nadja efterspørger flere frirum til børnene i byen, mærker de ikke en stor efterspørgsel hos teknik- og miljøforvaltningen i Aarhus Kommune. Her kan borgere henvende sig, hvis de ønsker en ny legeplads. Men ifølge Hans Henrik Rasmussen, ansvarlig for driften af byens offentlige legepladser, er det et fåtal, der benytter sig af tilbuddet: 

“Der kommer forespørgsler en gang eller to om året, så stor efterspørgsel vil jeg ikke sige der er.” 

I kommunens budgetplan for 2022 er efterspørgslen heller ikke til at spore. Her har kommunen ikke afsat nye midler til de eksisterende legepladser eller til opførelsen af nye. 

Flere børn må kæmpe om pladsen på legepladserne i København. Sammenligner man andelen af børn pr. legeplads i aldersgruppen 2-11 år med Nadja Herholdts tidligere kommune, Københavns Kommune, viser et andet billede sig end det, Nadja har tegnet. I Aarhus er der 407 børn pr. legeplads mod Københavns 522 børn pr. legeplads. 

Manglen på legepladser i Aarhus er en oplevelse, der ikke er tydelig, hvis man kun ser på fakta. Alligevel kan disse tal godt være lidt misvisende. I midtbyen i Aarhus skal man fortsat gå langt for at finde den nærmeste legeplads. Inden for ringgaden finder man kun 11 af de i alt 86 legepladser, Aarhus Kommune tilbyder.

Ifølge Nadja betyder det overfyldte legepladser. For en midtbys pendler har det særlig betydning, fordi Nadja ofte kun søger mod Aarhus for legepladserne.    

Og det er da ikke kun andelen af legepladser, som Nadja er utilfreds med. For hende har legepladserne i Aarhus langt fra den standard, som hun oplevede i København. I København finder man et væld af forskellige legepladstilbud. Her har man blandt andet en bemandet trafik- og byggelegeplads, hvor man kan benytte sig af mooncars og sandlegetøj.

“I Århus er legepladserne ikke et kreativt pædagogisk rum, men bare en samling af dødsyge ensartet gyngestativer og rutsjebaner,” siger Nadja Herholdt.  

Lige nu sidder byrådet i Aarhus i budgetforhandlinger, hvorfor vi ikke har haft mulighed for at kontakte den ansvarlige politiker på området. 

Teknik- og miljøforvaltningen råder borgere, der oplever misligholdte legepladser til at tippe kommunen via appen BorgerTip.

Skriv et svar