Flere forældre vælger at hjemmepasse egne børn – Ekspert peger på hvorfor

Antallet af familier, der hjemmepasser egne børn, er steget de seneste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som har fulgt udviklingen i mere end et årti. Ekspert påpeger, at manglende omsorg og personale er de primære grunde til den øgede tendens.

Af Ditte d’Acqueria

For nogle forældre er hjemmepasning af egne børn den helt rigtige løsning. Og den tankegang er markant flere forældre begyndt at abonnere på. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af familier, der vælger at passe deres egne børn i stedet for at sende dem i vuggestue, dagpleje og børnehave, mere end fordoblet på blot fire år.

Ved at passe sine børn i hjemmet kan forældre modtage et økonomisk tilskud fra sin kommunen, der er med til at dække omkostningerne i forbindelse med hjemmepasning. Ifølge dagtilbudsloven kan tilskuddet højst udgøre 85 procent af udgiften for et dagtilbud i samme kommune, og det er muligt som forældre at modtage den ekstra økonomiske hånd med børn i aldersgruppen 0-2 år og 3-5 år, alt afhængig af hvilken kommune, man bor i.

Kilde: Danmarks Statistik. Tallene er nationale og dækker alle landets kommuner. Nogle oplysninger mangler gennem årene fra få kommuner, som fremgår ovenfor.

Tallene fra Danmarks Statistik tager udgangspunktet i de familier, hvis børn hjemmepasses, og som modtager tilskud dertil.  Det vil sige, at de ikke viser antallet af familier, der også hjemmepasser sine børn, men som ikke modtager økonomisk støtte fra kommunen. Hvis man kigger på antallet af forældre, der vælger privat pasning er tallene mere fremtrædende. Dog kan man se, at antallet har stagneret de seneste år.

En privat pasningsordning er en anden kommunal ordning, hvor forældrene ikke er de primære passere, men er forpligtet til at bruge pengene på en privat passer eller købe en plads i dagpleje. Aarhus Kommune er en af de kommuner, der kun gør brug af en privat pasningsordning, trods kommunens størrelse og andel af børnefamilier. Det fremgår på kommunes egen hjemmeside.

For lidt omsorg, daginstitutioner svigter

Ifølge Eva Gulløv er svaret på den stigende tendens at finde hos daginstitutionerne. Hun er professor i pædagogisk antropologi ved Danmarks institut for pædagogik og uddannelse ved Aarhus Universitet og mener, at det stigende antal af forældre, der vælger at passe sine egne børn, skyldes, at daginstitutioner er ”meget trængte”.

”Der er et stigende pres på vores institutioner. Forældre oplever konkret, at der er meget få voksne og rigtig mange børn i institutionerne. Og der er sygdom og nedslidning og manglende pædagog-hænder”, siger Eva Gulløv og fortsætter:

”Der har også været en række ret kritisable medieindlæg, der fortæller forældre, at det her nødvendigvis ikke er et godt tilbud til deres børn.”

Eva Gulløv pointerer, at forældre er bange for, at deres børn ikke får den omsorg, de har brug for, i for store institutioner, og at en hjemmepasningsordning derfor er et attraktivt tilbud. Både fordi man kan have tæt kontakt på sine børn, og fordi det bliver finansieret af kommunen frem for én selv.

Samtidig siger hun også, at en del kommuner erkender, at det er så svært at skaffe institutionspladser og tilstrækkeligt med personale, at det her er en måde at løse det på.

Og da der bliver spurgt ind til minimumsnormeringerne, og om tendensen kan ændre sig, svarer Eva Gulløv prompte:

”Umiddelbart nej. Dels fordi jeg tror, at de får svært ved at indfri normeringerne, men også fordi der stadigvæk vil være tidspunkter, hvor der er rigtig mange børn til få voksne. Med normeringerne menes, at man bare skal sikre sig, at der er et tilstrækkeligt antal pædagoger i løbet af en dag, men der kan sagtens være situationer, hvor der ikke er det. Der skal mere til, før den tendens vender.”

Skriv et svar